Varnost in zdravje pri delu (Človeški kapital – zaposleni)

V letu 2018 beležimo šest nezgod pri delu, kar je ena nezgoda več kot v letu prej. Več kot samo število nezgod pri delu nam pove primerjava ur bolniških odsotnosti zaradi nezgod pri delu z urami bolniške odsotnosti zaradi vseh drugih vzrokov razen nezgod pri delu, ki je prikazana v grafu v nadaljevanju. Iz grafa je razvidno, da smo na področju varnosti in zdravja pri delu uspešni, kar pa ne pomeni, da ni več možnosti za izboljšave. Tako bomo v letu 2019 namenili več pozornosti ciljanemu usposabljanju, predvsem bo to usmerjeno v odgovornosti posameznikov v zvezi z varnostjo in zdravjem pri delu.

Promocija zdravja na delovnem mestu: V letu 2018 smo v okviru promocije zdravja na delovnem mestu zaposlenim, poleg izobraževanj in sofinanciranja športnih aktivnosti, v izbranem obdobju omogočili zdrav obrok v obliki sadja. Odziv zaposlenih je bil zelo pozitiven, zato bomo s to obliko promocije zdravja nadaljevali tudi v prihodnje.

Skrb za zadovoljstvo zaposlenih: V letu 2018 smo nadaljevali izvajanje ukrepov v okviru certifikata Družini prijazno podjetje. Zaposleni imajo možnost koriščenja 18 različnih ukrepov za lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Družba je v te namene v letu 2018 porabila 67.682 EUR finančnih sredstev.

Med ukrepi so največkrat koriščeni prav ukrepi, namenjeni zaposlenim z otroci. Tako smo v letu 2018 omogočili staršem prvošolčkov koriščenje dodatnega prostega dneva za prvi šolski dan, ki ga je izkoristilo kar 97 odstotkov zaposlenih, obdarili smo 23 staršev, ki so prejeli denarno nagrado za novorojenčka, 18 zaposlenih je dobilo 16 ur dobroimetja za uvajanje otroka v vrtec, v decembru pa smo obdarili 421 otrok v starosti do vključno 15. leta. Dneva odprtih vrat, ki je potekal konec avgusta v Centru za infrastrukturo prenosnega omrežja Divača, se je udeležilo 72 udeležencev.

Dodatne ugodnosti za zaposlene: V letu 2001 je družba ELES zaradi zagotavljanja večje socialne varnosti zaposlenih po upokojitvi pristopila k dodatnemu prostovoljnemu pokojninskemu zavarovanju. Po veljavnem pokojninskem načrtu prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja naša družba vplačuje od 60 odstotkov do 100 odstotkov maksimalne višine zavarovalne premije, ki je v letu 2018 predstavljala 5,844 odstotka mesečne plače zaposlenega. Višina vplačila je odvisna od starostne skupine, v katero je zaposleni razvrščen, in od dejstva, ali zaposleni razliko do maksimalne višine zavarovalne premije vplačuje sam. Družba ELES vsem zaposlenim, starejšim od 45 let, zavarovalno premijo plačuje v višini 100 odstotkov.

Skrb za zaposlene zunaj delovnega časa: ELES ima počitniške kapacitete v Sloveniji (Golte, Portorož, Kranjska Gora, Terme Banovci, Terme Čatež) in na Hrvaškem (Barbariga, Krk, Mali Lošinj, Pag, Poreč, Rab). Namenjene so zagotavljanju pogojev za oddih in rekreacijo ter vzdrževanje psihofizičnih sposobnosti zaposlenih v družbi.

Zaposleni so aktivni tudi v Športnem društvu ELES (ŠD ELES), ustanovljenem 29. oktobra 2002. Na začetku je imelo društvo 68 članov, v letu 2018 pa se je število članov povečalo na 393 (69 odstotkov vseh zaposlenih). V ŠD ELES so vključeni zaposleni v družbi in upokojenci. Društvo spodbuja zaposlene k ukvarjanju s športno in rekreativno dejavnostjo na vseh lokacijah družbe ELES, prireja tekmovanja članov in športne igre na dnevu podjetja, organizira oglede pomembnih športnih prireditev, omogoča udeležbo na tekaških in kolesarskih maratonih ter obiskovanje vadbe v fitnes centrih. Člani društva sodelujejo tudi na tekmovanjih v okviru elektrogospodarstva Slovenije in na tekmovanjih s sorodnimi društvi iz tujine. Trije člani ŠD ELES sodelujejo tudi v Programu aktivnosti promocije zdravja na delovnem mestu – ZDRAVI ZASE, ki spodbuja aktiven način življenja ter izboljšanje splošnega počutja zaposlenih. V rezultatih ankete Zadovoljstvo zaposlenih v družbi ELES je že drugo leto zapored visoko ocenjeno zadovoljstvo zaposlenih z aktivnostmi ŠD ELES in promocijo zdravja na delovnem mestu, kar pripomore k dobri klimi v družbi, osebnemu zdravju in dobremu počutju zaposlenih.

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in analizo uporabe. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki.