Analiza prezasedenosti (Proizvodni kapital)

V letu 2018 so neto prenosne zmogljivosti (NTC) v smeri Avstrija–Slovenija v povprečju znašale 693 MW, kar je slabih 5 odstotkov manj kot v letu 2017 in hkrati 27 odstotkov manj od planiranih vrednosti. Nizke vrednosti gredo predvsem na račun prvih treh četrtin leta. Situacija se je bistveno izboljšala s 1. oktobrom, ko je tudi formalno prišlo do razdelitve prej enotnega nemško-avstrijskega trga na dva ločena trga. Neposredna posledica tega je bilo bistveno znižanje omejitev v smeri Avstrija–Slovenija. Pričakujemo, da se bo podoben trend nadaljeval tudi v letu 2019. V smeri Slovenija–Italija se je povprečna višina NTC v primerjavi z letom 2017 malenkostno znižala (za 1,8 odstotka) in je znašala 539 MW. Vrednosti na hrvaški meji so ostale na praktično identični ravni kot v letu 2017.

Z vidika dodeljevanja čezmejnih prenosnih zmogljivosti kot ključen dosežek štejemo dejstvo, da je leto 2018 minilo brez omembe vrednih incidentov.

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in analizo uporabe. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki.